دهستان دهشال

دهستان دهشال
براساس آمار سال ۷۵ این روستا دارای ۲۴۹ خانوار و ۹۳۴ نفر جمعیت می باشد. مرکز دهستان دهشال می باشد. دارای برق و تلفن می باشد. رابینو این ده را کنار سالار جوب دانسته و مالیات سالیانه آن را ۷۰/۸۱۱ قران نوشته است. مرحوم سرتیپ پور می نویسد: دهشال از قصبات شهرستان آستانه اشرفیه است. شال ظاهرا نام قبیله ای است که نامش بر بسیاری از آبادی ها آمده است. بنابراین وجه تسمیه آن را باید از مهاجرت قبیله ای به نام شال دانست که در این منطقه سکنی گزیده اند. اما نظریه عوام درباره وجه تسمیه آن اینکه این روستا در گذشته جنگل انبوهی بوده و محل اجتماع شغال ها بوده است. پس از بنای روستا به ده شال (ده شغال) مشهور و نامگذاری شده است.
دهشال از قدیمی ترین مناطق گیلان است. نگاهی بر تاریخ این موضوع صحه می گذارد که دهشال از جهت بزرگی و وسعت، رویدادهای تاریخی و مرکزیت اجتماعی بسیار شناخته شده است. در نگاهی به گذشته متوجه می شویم که در اولین تقسیم مدون کشوری که در سال ۱۳۱۶ صورت گرفت دهشال در آن زمان شامل تمامی مناطقی می شد که بین لاهیجان، لنگرود، لشتنشاه، کوچصفهان، سیاهکل و دریا قرار گرفته و شامل تمام مناطقی می شد که بین تبدیل شدن آستانه به بخش، دهشال به دو قسمت تقسیم شد و نیمی از آن به لاهیجان و قسمت دیگر آن به آستانه تعلق گرفت.
روستای دهشال به عنوان مرکز دهستان دهشال از بخش مرکزی آستانه اشرفیه می باشد. سال های سال است که مرکز دهستان می باشد و در حال حاضر هم ۲۲ روستا را  تحت پوشش خود دارد.
بر اساس آمارگیری سال ۱۳۷۵، روستای دهشال دارای ۱۰۲۹ نفر جمعیت و ۲۶۰ خانوار بوده است. دهشال در راه ارتباطی بین لاهیجان – کیاشهر و آستانه – کیاشهر واقع شده است. این روستا در فاصله ۱۲ کیلومتری از مرکز شهرستان، ۱۱ کیلومتری لاهیجان، ۱۲ کیلومتری کیاشهر و ۴۵ کیلومتری مرکز استان قرار گرفته است.
دهشال از شمال به روستای فوشازده، از جنوب به روستای درگاه، از غرب به تازه آباد فوشازده و ریشونده لشکام و از شرق به صیقلسرا، زیرده و کلیدسر محدود می گردد.
بر اساس آمار سال ۱۳۷۵ نرخ بی سوادی در این روستا ۶/۶۷ درصد بوده است. محدوده خدماتی دهیاری دهشال ۶۵۰ هکتار می باشد.
بنیان اقتصادی این روستا همانند بیشتر روستاهای شهرستان بر پایه کشاورزی استوار گردیده است و برنج این روستا در حدود ۳۳۵ هکتار می باشد. با بازده ۳۳۰۰ کیلو برنج ( شلتوک) در هر هکتار، مقدار کل تولید حاصل از ۳۳۵ هکتار بیش از ۱۱۰۰ تن برنج می باشد.
مساحت کل باغات درختان مثمر ثمر و غیر مثمر این روستا ۸۰ هکتار می باشد. این در حالی است که سطح زیر کشت محصولات جالیزی و سبزی و صیفی آن ۲۵ هکتار می باشد.
خانوارهای روستایی آن علاوه بر کارهای کشت و زرع، به پرورش ونگهداری دام و طیور جهت رفع نیازهای روزمره و ارتقاء خانواده می پردازند.
برخی از امکانات موجود در روستا:
بانک صادرات
داروخانه و ۳ واحد مطب پزشکی
مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی
دو واحد کارخانه برنج کوبی و کارخانه آرد کوبی
یک واحد کارخانه چوب بری
خانه بهداشت و حمام عمومی
مرکز قالیبافی روستایی وابسته به جهاد سازندگی
مدارس شامل دبستان، راهنمایی دخترانه و دبیرستان پسرانه
اداره مخابرات و اداره پست
شرکت تعاونی مصرف
بقعه چهار سادات، حسینیه و مسجد …
و بازار دهشال که پیشینه ای بس طولانی دارد. رابینو بازار هفتگی این روستا را دو روز در هفته نوشته است لاجرم با رشد آستانه و همزمانی بازارها، در اوایل پیروزی انقلاب بازار دهشال به یک روز در هفته (شنبه) تقلیل یافت. علی رغم تعطیلی بسیاری از بازارهای هفتگی در گیلان – بنا به دلایل مختلف – این بازار به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص آن هیچ گاه تعطیل نشد. خاطره فراموش نشدنی آتش سوزی بازار دهشال به نوعی بر موجودیت آن صحه می گذارد.
در « فرهنگ نظام » آمده است که لفظ بازار مرکب از « با » به معنی خورش و « زار » به معنی جا و مکان است که در ابتدا مخصوص جای خورش و محل فروش اطعمه بود و سپس برای عموم کالاها استعمال شد. امروزه به این بازارها محل داد و ستد اطلاق می گردد و عنوان بازارهای دوره ای یا هفتگی شکل ویژه ای از آن است که در جوامع روستایی و میان روستانشینان رایج می باشد.
در شمال ایران به ویژه در گیلان، تشکیل بازارهای دوره ای و هفتگی سابقه طولانی دارد تا جایی که برخی از پژوهندگان احتمال می دهند که رشد شهر نشینی در شمال ایران ارتباط نزدیکی با بازارهای روستایی داشته و پایه های نخستین شهرها و شهرک های ایران در شمال بر بازارهای هفتگی بنا شده باشد.
با وجود افزایش راه ها و گسترش شبکه های ارتباطی این بازارها هنوز هم در عرصه اقتصادی و اجتماعی و جاذبه های سنتی خود را حفظ کرده اند به طوری که می توان آنها را از جمله جاذبه های توریستی برای استان گیلان و شهرستان آستانه اشرفیه بر شمرد.
معرفی طرح های برگزیده بهانه ای شد که ضمن تأمل و تعمق بیشتر در تاریخ روستای خود، تعهد بیشتری جهت عمران و آبادی آن در خود احساس نماییم. دهیاری دهشال ضمن تشکر از مجریان طرح های برگزیده، از تمامی مردم دهشال که ارایه طرح ساختار بازارچه سنتی ماحصل تلاش و همت آنان است که کمال قدردانی را دارد.
حسن فلاحی
رئیس دوره دوم شورای اسلامی روستای دهشال

شلتوک

لینک کوتاه خبر:

https://shalltook.ir/?p=3227

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

پیشنهادی: