آستانه اشرفیه، و یکبار دیگر یادی از اسطوره فرهنگ

در سالهای گذشته این مراسم عصر برگزار می شد که باوجود گرمای تیرماه برای میهمانان سخت بود، امسال برای اولین بار مراسم در شب و در زیر نور برگزارشد که از سوی بسیاری از حاضران تقدیر شد.

بعد از شروع این مراسم که بیشتر صبغه علمی و فرهنگی دارد ارسلان زارع سرپرست استانداری گیلان و محمدحسین قربانی بدون هیچ تناسب با این مراسم سخنرانی کردند که مشخص بود نوشته های دیگران را روخوانی می کردند.

بعد از این دونفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که میهمان سیاسی ویژه مراسم بود یک سری صحبت های کلیشه ای از زندگینامه دکتر معین ارائه کرد، بدون این که توضیح دهد که چرا بعد از دوسال هنوز بنیاد ملی معین راه اندازی نشده است.

شاید مهم ترین حرفی که سید عباس صالحی زد این بود که: فرهنگ نویسی در ایران را می توان به دوبخش ماقبل معین و مابعد معین تقسیم کرد.

بعد از سخنرانی وزیر ارشاد از سه نفر برجسته فرهنگی هنری و علمی تجلیل شد که بنظر می رسد از نقاط قابل توجه مراسم بود. این بخش که از سال پیش به مراسم دکتر معین اضافه شد بر این مبنا است که در طول یکسال قبل از مراسم سه نفر چهره فرهنگی، هنری و علمی که کار قابل توجهی داشته اند در مراسم تجلیل شوند.

چهره علمی امسال دکتر زهرا باژن دانش آموخته رشته فیزیک بود که مقاله اش تحت عنوان ((بررسی خواص اپتیکی و مورفولوژیکی نانوفیلم های اکسید منیزیم به روش سل ژل)) در کنفرانس بین المللی سل-ژل روسیه جزو ۵ه مقاله برگزیده انتخاب شد.

چهره هنری امسال محمدرضاجعفری لفوت، نویسنده، کارگردان و بازیگر تأتر آستانه اشرفیه بود که در طول ۱۰ سال گذشته ۱۵ جایزه ملی و بین المللی در رشته تاتر راکسب کرده و سال گذشته جایزه اول نویسندگی جشنواره مقاومت را از آن خود کرده بود

چهره فرهنگی امسال هم دکتر علی اکبر قاسمی گل افشانی یک معین پژوه اهل قائم شهر بود که در یکسال گذشته کتاب ((شهری که در وی دلبر است)) را با موضوع ارتباط مردم آستانه اشرفیه با دکتر محمد معین راتألیف کرد، از این کتاب در همین مراسم رونمایی شد.

نکته تاریک این مراسم اتفاقی بود که بعد از تجلیل روی داد.

بعداز پایین آمدن وزیر ارشاد از صحنه به همراه جمع زیادی از مسئولین و همراهان مسئولین مراسم را ترک کردند.

نکته اول این که وزیر ارشاد در ساعت ۲۲ و ۳۰ دقیقه شب چه کار مهم دیگری دارد که مراسم را ترک می کند؟ ایشان اگر یکساعت دیگر در مراسم حضور داشتند نشانگر قدردانی از مفاخر ایران زمین بود اما ظاهرا وی فقط شیفته حرفهای خود بود و بس.

نکته دوم حرکت مسئولین این شهرستان است که برای بدرقه وی حرکت کردند، اما ظاهرا تصمیم داشتند تا تهران وی را همراهی کنند چون بعد از سوارشدن وزیر در خودرو دیگر به مراسم برنگشتند، درحالیکه نیمی از مراسم باقی بود.( بماند که برخی از مسئولین ارشد شورای فرهنگ عمومی شهرستان اصلا در مراسم حضور نداشتند.)

سخنران علمی این مراسم دکتر علی درزی رئیس موسسه لغت نامه دهخدا و رئیس مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی دانشگاه تهران بود که باوجود حرکت نابجای وزیر و همراهان در سخنرانی کوتاه خود نکات قابل توجهی از معین گفت.

دکتر درزی گفت: نقش دکتر معین در چاپ لغت نامه دهخدا بی بدیل بود و شاید اگر معین نبود این اثر هرگز به چاپ نمی رسید.

وی افزود: معین بیش از ۷۰۰ مدخل از لغت نامه دهخدارا شخصا تألیف کرد و بیش از ۹ هزار صفحه از لغت نامه ۲۷ هزار صفخه ای دهخدا با نظارت و تصحیح مستقیم دکتر معین به چاپ رسید.

در این مراسم علی پورحسن شاعر اهل دل آستانه، دو شعر با موضوع دکتر معین و عشق خواند، گروه موسیقی فسانه ۳ تصنیف سنتی اجرا کرد، مهدی امدادی و طهورا حسین پور دو نوجوان آستانه ای دکلمه ای دونفره درباره معین اجرا کردند. و از کتاب ((شهری که در وی دلبر است )) رونمایی شد.

از نکات قابل توجه این مراسم اجرای مسلط وحید فخر موسوی هنرمند ارزنده شهرمان بود که در بسیاری از موارد نقایص برگزاری مراسم را پوشش می داد.

دکتر محمد معین متولد شهر رشت و اولین دکترای زبان و ادب فارسی پس از سالها تلاش علمی در ۱۳ تیرماه سال ۱۳۵۰ فوت کرد و بنابر وصیت خودش در آستانه اشرفیه به خاک سپرده شد.

از دکتر معین ۲۵ تألیف، ترجمه و تصحیح بجا مانده که معروفترین آن فرهنگ ۶ جلدی معین است.

نکته آخر اینکه بدون شک دکتر محمد معین نیازی به برگزاری چنین مراسم هایی ندارد، این مراسم ها برگزار می شوند تا از سویی یادمان نرود که داشته هایمان چیست و از سوی دیگر با نام بزرگ معین، آستانه اشرفیه را نامدارتر کنیم.

مسلما برگزاری چنین مراسمی که متولی مشخصی ندارد و بصورت هیئتی توسط چند نهاد با عنوان ((ستاد برگزاری مراسم دکتر معین )) برگزار می شود نقطه مطلوب نیست، اما بهتر از خفتن است.

پایگاه اطلاع رسانی شلتوک امیدوار است در سالهای آینده شاهد برگزاری مراسم های باشکوهتری در خور شأن دکتر معین و آستانه اشرفیه باشیم

برای مشاهده عکسهای این همایش به صفحه گالری عکس مراجعه نمایید.

لینک کوتاه خبر:

https://shalltook.ir/?p=452

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

پیشنهادی: